Трибина о дигиталном насиљу

На трибини „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“ одржаној 2.12.2014. године у ОШ „Милош Црњански“ присуствовали су наставници наше школе Јадранка Гламочић, Тања Бокић и Милана Живковић. Педагошки саветници Злата Јовић и Лазар Копања су нас путем мултимедијалне презентације упознали са свим облицима дигиталног насиља који су постали све чешћи у школама и целом друштву.

konferencija ,, Uloga -kole u prevenciji i zaustavljenju digitalnog nasilja,, (5)Родитељи треба да се обрате наставницима када препознају електронско насиље и покашају са њима решити проблем дигиталног насиља. Један од најучесталијих проблема је „лајковање“ фотографија одређене деце у негативном смислу што се сматра великим обликом насиља над том децом истакла је Злата Јовић. На друштвену групу Facebook ученици немају право да приступе пре 13-е године, али они који то ураде раније лажирају датум рођења и над тим нико не врши контролу па најчешће ни сами родитељи истакла је Злата Јовић.

Педагошки саветници су истакли да није добро децу која имају приступ друштвеној мрежи Facebook контролисати путем лажног профила, већ са њима треба разговарати о томе да воде рачуна са ким склапају пријатељство и шта објављују на свом профилу.

konferencija ,, Uloga -kole u prevenciji i zaustavljenju digitalnog nasilja,, (6)Ако је проблем насиља попримио шире размере, што се догађа на ученичкој омиљеној друштвеној мрежи Facebook, и ученици и родитељи требају да се обрате следећим службама обученим за приступ и решавање основног проблема:

SOS служба за адекватно реаговање у оваквим моментима на бесплатан број 0800/2000201 или Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал РС на маил: prijava@netpatrol.rs, затим ту су и следећи сајтови:

www.sbn.rs – школа без насиља

www.incesttraumacentar.org.rs – за сексуално злостављање ученика и

http://www.kliknibezbedno.rs – јединица за превенцију насиља

Comments are closed.