Еко акције у еко школи

Еко репортери су и у овој школској години активни и редовно прате дешавања у нашој школи. Овај пут разговарале смо са председницом Еко одбора наше школе, учитељицом Јелисаветом Жарковић. Она је одговорила на наша питања, а ми смо сазнале нешто о еколошким акцијама које ће бити спроведене у овој школској години.

Шта је то Еко одбор и о чему он одлучује?

Наша школа је новембра 2013. године добила статус еко школе, те смо у обавези да останемо препознатљиви јер смо једина школа у непосредном окружењу која има међународну заставу еко школе. Еко одбор руководи свим еколошким активностима у школи.

По чему су Еко школе другачије од обичних школа?

Другачији смо јер подстичемо и охрабрујемо све активности које доприносе очувању и развоју екологије.  Зато су нам потребне навике, знања, вештине, да утичемо на свест за позитивне промене и сталну бригу за очување животне средине.

Које акције су до сада спроведене у нашој школи? Које акције планирате да спроведете у овој школској години?

Акционим планом и Планом ЕКО школе предвиђене су све активности чија је реализација у току. Од почетка школске године спровели смо акције чишћења и сређивања дворишта, организовали смо предавања о безбедности у саобраћају са посебним освртом на бициклисте као посебно угрожене учеснике у саобраћају. Обележили смо међународни дан јабука. Током целе године сакупљамо стару хартију и чепове. ЕКО патрола и ЕКО репортери су активни током целе године. Припремамо израду еко украса за празнике. Сајам здраве хране и ЕКО ревија су манифестације по којима смо препознатљиви и у којима наши ученици уживају. Укључиваћемо се у све акције, конкурсе и пројекте који имају ЕКО значај. Ове године ћемо сакупљати чепове и од зарађеног новца купити нашем другару нова колица. У овој акцији ће учествовати и луткарска секција. Правићемо лутке које ће држати кутије за чепове у различитим бојама. Тако ћемо брже сакупити новац.

На које начине ученици могу да се укључе у те акције? Морамо ли чекати одређени дан и позив наставника да бисмо се активирали?

Драги ученици, немојте чекати, почните одмах! ПЛАНЕТА ЈЕ У НЕВОЉИ. ПРЕТЕРАЛИ СМО. Ваш допринос и жеља су драгоцени. Обратите се одељењским старешинама, Ученичком парламенту и сви чланови ЕКО одбора вас очекују са новим идејама и предлозима.

Разговор водиле еко репортерке – Теодора Никша и Милица Поповић

Comments are closed.