Светски дан ластавица

У сусрет пролећу, 19. март се у свету слави као Дан ластавица, предивних птица које се у ово доба године враћају на наше просторе и својим цвркутом најављују долазак пролећа. Ласте су одувек биле симбол љубави и младости. Овај симпатични међународни датум обележен је низом активности, едукативног карактера, чији је циљ богаћење знања ученика и подизање њихове свести везане за непосредно природно окружење. Ученици су имали прилику да се кроз игре асоцијација, презентацију, филмиће о ластавицама, песме и израду паноа, кроз ликовне цртеже упознају са овом животињском врстом и специфичностима везаним за њу.

У потрази за храном и дневном светлошћу ластавице два пута годишње прелећу хиљаде километара и на том путу их чекају озбиљне пустоловине и препреке. Током једне сеобе страда милионски број ових космополитских птица које настањују све континенте, осим Антарктика.
Појава сналажљивих, истрајних, паметних птичица витког тела, кратког кљуна и специфичног репа старим Словенима одувек је причињавала радост. Њихов цвркут најављивао је долазак Весне, богиње пролећа. Због тога ове птице не само да никада нису ловљене на нашим просторима, већ се веровало да доносе посебну срећу дому испод чијег крова свију своје гнездо.
Ученици су данас, у атмосфери пролећа које долази, среће које ластавице симболизују и сами били срећни, радознали, мотивисани и креативни.

Они су том приликом украсили паное испред својих учионица, на коме су изложили цртеже и радове инспирисане овим дивним птицама.

Comments are closed.