О Марији Трандафил

Трандафил Марија, добротворка
(Нови Сад, 25. XII 1816 — Нови Сад, 14. X 1883)

Марија Поповић је рођена у Новом Саду, 1816. године, у угледној ћурчијској породици Поповић, која је била грчког порекла. Не зна се много о њеном школовању, постоје подаци да је била писмена и да је читала немачку литературу. Удала се за Јована Трандафила, грчког трговца крзнима из Ердеља (Трансилванија), који овом женидбом добија право за насељавање у Нови Сад и статус слободног грађанина вароши. Тада купује кућу у Главној улици («Својина») у коју се усељава са супругом. Веома брзо је успешном трговином удвостручио свој капитал. Пошто су им деца рано умрла, као и Маријина браћа, отац и мајка, читаву имовину породице Поповић остављају тестаментом својој кћерци. Након смрти Јована Трандафила, Марија се враћа у своју родну кућу «Код иконе» где и умире 1883. године. Тела Трандафилових покопана су у крипти Николајевске цркве у Новом Саду. Сву своју имовину Марија је завештала Српској православној цркви и Матици српској.

Зарађени новац Марија и Јован Трандафил улагали су пре свега у куповину кућа и у добротворне сврхе. Од 476 јутара земље формирали су фонд за школовање сиромашне, даровите деце. Један део имовине поклонили су болницама у Новом Саду, Сомбору и Осијеку, а обновили су и Николајевску цркву у Новом Саду, иконостас Успенске цркве, као и јерменско-католичку цркву. Мермерни крст који се данас налази у Саборној цркви у Новом саду, направљен је по налогу Марије Трандафил. За време Првог српско-турског рата (1876.) била је председница одбора за прикупљање помоћи рањеницима. Основала је Завод за српску православну сирочад, под управом Матице српске, а финансирала је и подизање здања Завода. Зграда је завршена 1912. године, када је у ово здање смештена и градска читаоница.

Након смрти Марије Трандафил, у локалу куће «Код иконе» отворена је чувена апотека «Код спаситеља», а од 1913. године ту је радила Поповићева апотека која је национализована половином 20. века.

Comments are closed.