21. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН ШУМА

Наши ученици су обележили Светски дан шума. Дан раније смо се договорили да сви обучемо зелену гардеробу и пошањемо поруку. Акцију су покренули ученици 1. и 2. разреда, а прикључили су им се ученици виших разреда и наставници.

Са намером да укаже на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства, Генерална скупштина Европске пољопривредне конфедерације донела је 1971. године одлуку да дан пролећне равнодневнице на северној, односно дан јесење равнодневнице на јужној Земљиној хемисфери – 21. март, прогласи Светским даном шума.

Непосредна и највећа корист од шума је што су оне фабрика кисеоника. Данас, шуме покривају нешто преко 30 % укупних копнених површина Земље, тј. простиру се на око 4 милијарде хектара. У Србији је тренутно 29% површина под шумама (око 3 милиона ha), а требало би да захватају око 41% површина. Непланским сечењем шуме човек угрожава природу и према проценама стручњака годишње нестане око 16 милиона хектара шума на свету. Упркос свему, шума је још ту, али јој је потребна човекова заштита.

Шуме су неопходне за природну равнотежу живота на Земљи. Ипак, оне се вековима немилосрдно крче да би се створио простор за нова насеља, пољопривредне површине, фабрике и саобраћајнице. Уништавањем шума настају еколошке промене са штетним последицама, међу којима су првенствено промене земљишта и климе, а с тим у вези и нестанак многих биљних и животињских врста. Свесне ових опасности и у циљу очувања шума тј. опстанка живота на Земљи, богатије државе штету смањују применом концепта одрживог газдовања шумама, који подразумева смањивање притиска на шуме концентрисаним сечама, увећање степена шумовитости, успостављање система одрживог развоја управљања шумама у складу са потенцијалом и низ других мера.

Comments are closed.