СМОТРА ЛУТКАРСТВА 2015: Наша срца куцају у истом ритму

Лутке су загонетна васиона, паралелни свет, који омогућава човеку да погледа на себе са стране.

Први пут је одржана школске 2011/12. у марту месецу. Сви ученици су добили захвалнице, а школе пригодне пехаре. Један од обавезних услова за учешће је да се у луткарску групу укључи бар један ученик из осетљиве групе. Школа има луткарску позорницу затвореног типа и типа паравана. Од 2013. године Смотра има такмичарски карактер.

Смотрa „Наша срца куцају у истом ритму“ је призната од Министарства просвете и као међуокружна објављена у Календару такмичења и смотри ученика основних школа за школску 2015/16. годину. Такмичи се 9 општина (Нови Сад, Жабаљ, Инђија, Бела Паланка, Зрењанин, Оџаци, Врбас, Сремски Карловци и Ириг) са 13 представа. На Смотри учествује 161 учесник у пратњи 34 наставника и 31 родитеља.

Ван конкуренције на Смотри учествује КУД “Соко“ из Инђије који у свом раду такође негује принципе једнакости и има учеснике из осетљивих група и драмска представа  ОШ „Петар Кочић“ Инђија – „Мики у новој школи“. Смотру ће отворити начелник Школске управе Јован Вукчевић.

Као и сваке претходне године председница жирија ће бити саветница из Школске управе Соња Миладиновић.

Године 2015. Смотра је објављења у Календару такмичења. Такмичило се 12 школа из Војводине. Такмичење је текло по предвиђеном плану. И ове године, ван конкуренције нас је забављао КУД „Соко“ из Инђије. Поносни смо јер и и њиховом саставу постоје ученици из осетљивих група. Као и претходних година, поносимо се нашом организацијом као и способношћу да докажемо да нема разлике иза паравана. У нашим групама су раме уз раме, заједно, без икаквих разлика, радили ученици који имају дисграфију, дислексију, хепипарезу леве стране, слабовидост, туморе, деца која имају проблем са артикулацијом и изговором, деца из социјално угрожених група и даровита деца.

Жири у саставу: саветница, Соња Миладиновић – председник, професори српског језика Мајда Томић и Јована Чајић, ученица 5. разреда Зорана Граховац и ученица 3. разреда Милица Радоички, имао је тежак задатак.

Награде, пехари и дипломе додељени за најкреативније лутке:

  1. место – ОШ “Иван Гундулић“ – Нови Сад – Ченеј
  2. место – ОШ “Петар Кочић“ – Инђија
  3. место – ОШ “23. октобар“ – Сремски Карловци

Награде, пехари и дипломе додељени за режију:

  1. место – ОШ “Вељко Влаховић“ – Шангај
  2. место – ОШ “Доситеј Обрадовић“ Ириг – Ривица
  3. место – ОШ “Жарко Зрењанин“ – Госпођинци

Награде, пехари и дипломе додељени за сценографију:

  1. место – ОШ “Вера Мишчевић“ – Белегиш
  2. место – ОШ “Доситеј Обрадовић“ Ириг – Ривица
  3. место – ОШ “22.август“ – Буковац

Награде, пехари и дипломе додељени за представу у целости:

  1. место – ОШ “Вук Караџић“ -Нови Сад
  2. место – ОШ “Марија Трандафил“ – Ветерник
  3. место – ОШ “23.октобар“ – Сремски Карловци

Награде, пехари и дипломе додељени за најоригиналнију музику:

  1. место – ОШ “Марија Трандафил“ – Ветерник

Награде, пехари и дипломе додељени за најбољи сценски мушки и женски говор:

  1. ОШ “Нестор Жучни“ – Лалић

Срце Смотре, награда коју смо увели прошле године додељена је ученици Калајџија Зорани за изузетан напредак на пољу говорне културе и изражајности из ОШ “Бранко Радичевић“ Равно Село.

Comments are closed.