Ученици основне школе „Марија Трандафилˮ освојили прво место на Божићном квизу из верске наставе

У светлости радосног празника Рођења Господа нашег Исуса Христа, благословом Његовог Преосвештентства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, а добротом и љубављу Српске православне Црквене општине футошке, на оданије празника Рождества Христовог, у суботу 13. јануара текуће године, одржан је други по реду квиз из верске наставе на нивоу Архијерејског намесништва новосадског првог.

Следујући освештеној и благословеној пракси Цркве да свако добро дело почиње молитвом, и овај благословени догађај отпочео је молитвеним сабрањем под сводовима велелепног Световрачевског храма у Футогу, где је служен молебан за почетак овог богоугодног дела. Молебан пред почетак квиза служио је протопрезвитер Жељко Тешић, настојатељ футошког храма, уз појање катихетâ и вероучитељâ.

Надахнутим речима пастирску поуку изговорио је отац Жељко указавши на значај верског образовања у животу наше Свете Цркве, али подсетивши сабране да верско образовање увек мора бити саображено са богослужбеним активним животом. Настојатељ Световрачевског храма је искористио ову благословену прилику да похвали велики труд и љубав коју улажу вероучитељи, позивајући их да наставе у свом богоугодном делу трудећи се да своје таланте умножавају још ревноснијим служењем својој Цркви у виду катихетске и вероучитељске одговорне службе.

Завршавајући своје очинско пастирско слово прота Жељко је заблагодарио и деци на љубави и труду, указавши да смисао оваквог сабрања није жеља за такмичарским духом, већ жеља Цркве да се деца кроз овогодишњи Божићни квиз друже са својим другарима у окриљу Цркве која јесте наша брижна мајка. Након молебана у свечаној дворани при футошком храму одржан је овогодишњи Божићни квиз, на коме су учешће узели ученици из следећих основних школа:

  • Мирослав Антићˮ из Футога;
  • Десанка Максимовићˮ из Футога;
  • Марија Трандафилˮ из Ветерника;
  • Михајло Пупинˮ из Ветерника;
  • Прва војвођанска бригадаˮ из Новог Сада;
  • Милош Црњанскиˮ из Новог Сада;

У припреми и реализацији овогодишњег квиза за ученике верске наставе на нивоу Архијерејског намесништва новосадског првог учешће су узели катихете Миладин Божиловић и Јован Салаћанин из средње пољопривредне школе, као и вероучитељи: Сања Павлица и Кристина Бандобрански из новосадске основне школе Милош Црњански; Никола Дувњак из новосадске основне школе Прва војвођанска бригада; Мирослав Стојановић и Стојан Шипка из футошке основне школе Мирослав Антић; Бранислав Илић из футошке основне школе Десанка Максимовић; Раденко Рајлић из ветерничке основне школе Михајло Пупин, као и вероучитељи Сава Фан и Бранислав Илић из ветерничке основне школе Марија Трандафил. Програм је водила вероучитељ Кристина Бандобрански, док су овогодишњи жири чинили  протопрезвитер Миливој Фемић и катихете средње пољопривредне школе у Футогу.

Сви сабрани ученици су показали заиста велико знање, али посебно треба истаћи и похвалити  ученике ветерничке основне школе „Марија Трандафилˮ за освојено прво место; Ученике новосадске основне школе „Милош Црњанскиˮ за освојено друго место, као и ученике новосадске основне школе „Прва војвођанска бригадаˮ на освојеном трећем месту. Добротом и љубављу Српске православне Црквене општине футошке за све учеснике квиза припремљени су и уручени посебни дарови, дипломе и захвалнице, док је за све сабране припремљено послужење.

Ученице Невена Марковић, Александра Костадиновић, Лана Близанац и Софија Рис су представљале ОШ „Марија Трандафил“.

вероучитељ Бранислав Илић

Погледајте још фотографија

 

Comments are closed.