Посета Природњачком музеју и Дунавском парку

У уторак, 20. 11. 2018. године ученици 2. разреда су са учитељицама Слађаном Путић, Сањом Мишић и Олинком Мацановић реализовали aмбијенталну – ванучионичку наставу. Настава је реализована у Природњачком музеју у Новом Саду и у Дунавском парку.

У Природњачком музеју кроз сталну поставку препарираних животиња ученици су имали прилику да се упознају са изумрлим, али и ретким и угроженим животињским врстама са нашег подручја. Највећу пажњу привукла им је лобања мамута импозантне величине која је пронађена у кориту реке Тисе. Кроз изложбу провела нас је кустоскиња музеја, па су ученици имали прилику да питају све што их је занимало о експонатима. Она је нагласила да ниједна животиња у музеју није убијена да би била изложена, већ су све пронађене већ мртве, и препариране су.

После разгледања изложбе, ученици су имали прилику да у амфитеатру музеја погледају неколико краћих филмова о заштићеним подручјима у Србији.

После посете музеју прошетали смо до Дунавског парка. Уз саобраћајну гужву на путевима подсетили смо се на утицај саобраћаја на загађење ваздуха, и на буку коју возила емитују. Одахнули смо када смо се сместили у тихи Дунавски парк, где је ваздух богат кисеоником, и не чује се саобраћајна бука. Ту смо предахнули, а затим прошетали до Дунавске улице, почастили се кокицама и стигли до Змај Јовине улице, где смо се фотографисали поред споменика чика Јови Змају.

По повратку у учионицу где смо имали часове српског језика и математике, ученици су имали прилику да изразе своје утиске о амбијенталној настави. Утисци су веома позитивни.

Comments are closed.