Савети школског психолога

Драги ученици,

Верујем да сте се већ помало и навикли на ову несвакидашњу ситуацију у којој сте се нашли. Такође верујем да сте се одлично снашли у настави на даљину и да редовно извршавате ваше школске обавезе. Важно је да се информишете о ситуацији, али да при том слушате само препоруке стручних лица, лекара и епидемиолога и да ограничите слушање информација о вирусу.

У овим данима може се десити да осећате страх, досаду, немоћ, панику, али треба да знате да су оваква осећања природна обзиром на околности. Важно је да своје емоције контролишете, а у томе вам може помоћи разговор са вашим родитељима, наставницима, пријатељима, као и ДОБРО ИСПЛАНИРАН ДАН.

 

ОНО ШТО ЈЕ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА ЈЕСТЕ ДА ДОБРО ОРГАНИЗУЈЕТЕ СВОЈ ДАН И СВОЈЕ СЛОБОДНО ВРЕМЕ

У СЛОБОДНО ВРЕМЕ можете да завршите нешто што се раније планирали, а нисте стигли да урадите, на пример да средите своју собу, свој плакар. Помозите у кућним пословима, одгледајте омиљену серију, одгледајте филм, прочитајте добру књигу, цртајте, сликајте, слушајте музику и радите оно што волите и што вас чини задовољним. Важно је да то време буде испуњено квалитетно и према вашим жељама и склоностима. Укључите своје укућане, осмислите заједничке активности, играјте друштвене игре (Не љути се човече, Монопол). Ваши укућани су сада они са којима делите и бриге и радости.

 

ИСПЛАНИРАЈТЕ СВАКИ ДАН

Онима који су били нарочито физички активни, имали су рецимо спортске активности, посећивали биоскопе и слично, вероватно је сада много теже. Психолози тврде да они сада могу да се осећају као да им је измакло тло под ногама, али само треба испланирати време. Радите вежбе код куће, а разни часови плеса, јоге и слично се одржавају и преко интернета.

Важно је будете у контакту са својим вршњацима, пријатељима, драгим особама, а у томе ће вам помоћи друштвене мреже. Јесу неке ствари отказане, али није све отказано.

 

ШКОЛА НИЈЕ ОТКАЗАНА, ПРИЈАТЕЉСТВА НИСУ ОТКАЗАНА, ПОРОДИЦА НИЈЕ ОТКАЗАНА, МУЗИКА НИЈЕ ОТКАЗАНА, ЧИТАЊЕ НИЈЕ ОТКАЗАНО, ЕМПАТИЈА НИЈЕ ОТКАЗАНА, МАШТА НИЈЕ ОТКАЗАНА, ИГРА НИЈЕ ОТКАЗАНА, РАЗГОВОРИ НИСУ ОТКАЗАНИ, ЉУБАЗНОСТ НИЈЕ ОТКАЗАНА.

Желим вам успех и добро здравље

Психолог,
Драгана Атанасковић

Comments are closed.