Пројектна настава – „Употреба пиротехничких средстава – Славимо безбедно, празници без петарди“

У нашој школи, у току децембра месеца, реализована је пројектна настава из информатике и рачунарства у свим петим, шестим, седмим и два осма разреда. Тема пројектне наставе била је: Употреба пиротехничких средстава – Славимо безбедно, празници без петарди.

У зависности од разреда, ученици су радили на различитим садржајима – правили постере, анимације, презентације. Ученици 8. разреда направили су кроз истраживачки пројекат анкету која је прослеђена свим старешинама, а они потом даље свим ученицима предметне наставе. Резултати анкете и радови ученика склопљени су у едукативни видео филмић који можете погледати на следећем линку:

Циљ овог пројекта је да подигнемо свест ученицима о штетности и последицама употребе пиротехничких средстава, како на људе, животиње тако и на животну средину, да се упознају са ризицима, приликом коришћења петарди и других пиротехничких средстава, а у крајњем случају како да спрече нежељене последице.

На задовољство наставнице информатике, Гордане Брстине, у скоро свим разредима закључак је био да провод може бити добар и без петарди и пиротехнике. Резултати спроведене анкете говоре да је већина променила мишљење или одлучила да их неће користити.

Ученици су након завршене пројектне наставе имали и прилику да присуствују презентацији полицијских службеника Футога у холу наше школе, на исту тему. Тема им се свидела, максимално су се потрудили приликом израде радова а такође и врло лепо укључили у разговор са полицијским службеницима на презентацији и са њима поделили мноштво корисних информација које су научили.

Comments are closed.