Међународни дан писмености

 

Међународни дан писмености обележава се 8. септембра широм света. Сваке године подсећамо се колико је важно бити писмен јер живимо у свету у којем је великом броју људи ускраћено право на писменост.

У нашој школи овај дан бележен је на часовима српског језика и књижевности. Ученици шестог разреда припремили су презентацију на тему писмености. Неки су излагали усмено, промишљајући о томе које врсте писмености постоје и зашто је важно бити писмен. Мото овог часа била је мисао Љубивоја Ршумовића „Писмен човек чита и размишља својом главом, а неписмен размишља туђом главом“. Шта значи размишљати туђом главом? Како стичемо нова знања? Да ли нам се смањују изгледи за успех ако се не образујемо? Да ли су књиге у моди?…нека су од питања на које су ученици 6-3 и 6-4  покушали да дају одговоре.

Ученици 7-1 и 7-2 на часу посвећеном овом дану размишљали су о писмености у мултинационалној и мултијезичкој средини, у каквој живе. Упознали су се са основним фразама на неким од језика који се говоре у Војводини и своје знање презентовали пред одељењем.

Наставнице српског језика – Соња Нинковић, Зорана Вујчић и Наташа Крушчић

Comments are closed.