Интерни семинар – Веб алат Plickers

Дана 08. фебруара у школи је одржан интерни семинар – Веб алат Plickers – обука наставника за коришћење алата у сврху континуираног праћења усвојености знања ученика.
Семинар-обуку је одржала учитељица Аленка Орешчанин.
Опис активности: наставници су пре доласка на огледни час имали интерну обуку за коришћење веб алата у настави. Сваки наставник је добио писмено упутство за коришћење и имао прилику да види комплетан поступак и учествује у креирању „пробног теста“.
Plickers је једноставна, а моћна ИКТ алатка која омогућава наставницима да прикупе податке о сумативном и формативном оцењивању у реалном времену без потребе да ученици имају приступ неком уређају.
Бесплатан је и применљив у скоро свим предметима на скоро свим нивоима (разредима). Лак за имплементацију и примену. За разлику од других ИКТ примена где вам за било какву озбиљну примену треба месец дана рада, рачунарска учионица, обука за ученике, широкопропусни интернет овде вам за примену у учионици треба пар сати рада и телефон на ком имате интернет.
Применљив је у сваком предмету где имате понављања неких правила, проверавања датума, појмова, дриловања било какве врсте. Врло лако и брзо можете проверити знање целог разреда. Не постоји лакши и бржи начин да сазнате ниво усвојености знања свих ученика. Замислите колико вам времена треба да сви ученици одговорите на пет питања. Са овим софтвером за пет питања вам треба од 5 до 15 минута зависно од врсте питања. Зависно од времена које хоћете да потрошите постављате једно или неколико питања. Овај начин проверавања можете користити само за вежбање, а можете и за оцењивање.
Хтели. не хтели, морамо се мењати како се мења окружење и примењивати у настави све оно што може да помогне и нама као наставницима и њима као ученицима.
Примена оваквих ИКТ решења у учионици је вишеструко корисна. Мотивација је далеко већа, ученици су расположенији, они траже да се овако испитује, када звони сви питају „Зар је већ прошао час?“.
Предност оваквих софтвера је у лакој и брзој имплементацији и примени.
Региструјете се на Plickers сајт, додате одељења, додате ученике (ово најдуже траје), спремите питања по фолдерима, инсталирате Plickers на свом телефону (андроид-„паметном“) и спремни сте за рад.
Примена на часу је једноставна. Испишете питање и одговоре на табли (или користите видео бим). Ученици ураде, нађу одговор на табли (под А, Б, Ц или Д), подигну своју картицу са одговорајућим словом на врху картице, ви снимите картице и имате све одговоре на телефону.

Comments are closed.