Огледни час из информатике и рачунарства

У одељењу 4-1 је 17. маја 2017. одржан огледни час из информатике и рачунарства на тему ПРОГРАМИРАЊЕ РОБОТА И ПРОВЕРА ПОМОЋУ WEB AПЛИКАЦИЈЕ PLICKERS. Час је одржала наставница информатике и рачунарства Гламочић Јадранка.

На часу је примењено научено на семинару „Напредно учење у складу са стандардима ОЕБС-а“. Пратећи упутства наставнице (на пројектору и кроз индивидуалну помоћ) и користећи (раније припремљен) приручник за програмирање робота, ученици су самостално, на свом рачунару креирали програм за управљање роботом Mbot. Школа је путем донација дошла до 5 робота Mbot, који служе за едукацију ученика, тј. које ће ученици програмирати путем програма Mblock (доступан на интернету, сличан Strach-у).

На овом часу ученици су били изузетно заинтересовани за рад и врло успешно су усвојили предвиђена знања и вештине. Наставница је задала ученицима диференциране задатке, те путем web aпликације Plickers, као и прегледом програма на ученичким рачунарима, проверила усвојена знања и вештине ученика. Констатовано је, на опште одушевљење, да је већина ученика савладала напредни ниво знања и тестирала програме на роботима, које су ученици повезали са рачунаром. Ученици су успели да програмирају роботе тако да се крећу у разним правцима, светле разним бојама и емитују разне звуке, што им је било врло занимљиво. На крају часа ученици су сами проценили научено попуњавањем графикона „стабло знања“ (сви су много научили).

Часу су присуствовале наставница математике Вишња Ацкета, учитељица IV-1 Слађана Путић, наставнице географије Илијана Јокић и Невенка Игњатић, као и наставница немачког језика Анико Фехер.

 

Comments are closed.