Основци програмирају роботе у европској недељи програмирања

Уз подршку TechSoup Balkans, удружење професора информатике Србије и наставница информатике и рачунарства Јадранка Гламочић организовали су догађај Кодирање без граница под именом „Програмирај своју будућност“, а унутар ЕУ недеље кодирања.

Догађај се одржао у ОШ „Марија Трандафил“ у периоду од 10.10.2017. до 18.10.2017. године на часовима изборног предмета информатика и рачунарство. Учествовали су ученици узраста од 11 до 14 година, 48 девојчица и 58 дечака.

Ученици су врло заинтересовано учествовали у целом догађају, одушевљени што сами могу да програмирају и одмах, на примеру кретања робота, практично виде резултате свог рада. Програмирали су кретање робота, који при томе светле разним бојама и свирају одређеним мелодијама. Свако од ученика могао је да тестира свој програм, тако што би повезао један од 5 робота са својим компјутером. Радили су у програму MBlock који је врло сличан Scratch-у.

Meet and Code пројекат ће ученицима основне школе пружити могућност да уђу у свет програмирања на њима близак начин, те да се упознају са свим оним знањима која ће им, сасвим сигурно, користити у даљем животу. За децу је корисно да од најранијег доба почну да развијају способност рачунарског начина размишљања (computational thinking).

Од ове школске године у основним школама у Србији уведен је предмет информатика и рачунарство као обавезан од петог разреда, а следеће године и од шестог разреда. За овај узраст ћемо користити програме Scratch и Pyton којима можемо да кодирамо низ практичних решења. Scratch ће им омогућити да се упознају са основним принципима компјутерских наука: алгоритми, понављања и петље, условна логика, програмирање вођено догаћајима, променљиве, процедуре… Pyton нуди ученицима упознавање са наредбама, изразима, променљивима, функцијама, логиком, кондиционалима, програмирањем вођеним догађајима, локалним и глобалним променљивим…

Хоћемо да укажемо деци и њиховим родитељима да није само у питању учење програмирања, већ програмирање да би се успешније учило.

 

Comments are closed.