Амбијентална настава на Стражилову

Ученици 2. разреда су са учитељицама Слађаном Путић, Сањом Мишић и Олинком Мацановић 2. 10. 2018. провели дан у ванучионичкој – амбијенталној настави на Стражилову. Настава је реализована у Планинарском дому на Стражилову и у његовој околини. Акценат је био на садржајима чувара природе, али су ученици имали и часове српског језика, математике, света око нас и физичког васпитања.

Посматрајући природу око себе, шуму и пропланке, промене на биљкама, ослушкујући звуке и опажајући мирисе припремили смо се за описивање промена у природи које доноси рана јесен.

Шетајући Фрушком гором посматрали смо како изгледају планинска села, „разбацане“ планинске куће, кривудави и неасфалтирани путеви до кућа. Имали смо прилику и да видимо чиме се баве људи на планини (виноградарством, узгојем оваца). На тај начин смо поновили садржаје света око нас о врстама села и разликама између равничарског и планинског села.

Много времена провели смо у шетњи, пешачењу, пењању узбрдо, а остало је времена и за играње фудбала и између две ватре на терену поред Планинарског дома, и прескакање препрека у трчању.

Упознали смо биљне врсте Фрушке горе, скупљали шишарке и жирове, и посматрали чисту, нетакнуту природу, али и делове шуме загађене смећем. Разговарали смо о понашању посетилаца шуме које је одговорно, и о неодговорном понашању и бацању смећа у шуми. Ученици су нацртали шта им се у шуми допада, а шта не. Дан је протекао у учењу и раду, али и дружењу и заједничкој игри, тако да су ученици били задовољни даном проведеним у ванучионичкој настави.

Comments are closed.