28. мај – Светски дан лептира

  1. маја 2021. ученици ОШ „ Марија Трандафил“- су разноликим активностима обележили СВЕТСКИ ДАН ЛЕПТИРА.

Заједничке активности су обухватале:

  • ППТ презентацију о лептирима,
  • Кратак филм о животном циклусу лептира,
  • Интерпретцију песме „ Лептир“,
  • Ликовне радове

Ученици 2-2 су кроз наведену активност ( корелцију са математиком ) савладали област симетричности и подударности из математике. Направили су своје „Чаробно дрво“ које су украсили лептирима. Истоимену корелацију су реализовали и ученици 3-1.

Сви ученици су радо учествовали у активностима и кроз активности су сазнали многе занимљивости о лептирима.

Очарани шаренилом  њихових крила, своје идеје су пренели на папир .

*   *   *

Свуда у свету се 28. мај обележава као Дан лептира. Различитим предавањима и акцијама жели се пробудити свест о значају ових прелепих створења, са акцентом на очување ретких  и угрожених врста (као што је Аполонов лептир код нас).

Познато је више од 150 000 врста лептира, а у Средњој Европи живи више од 4 000 врста. (Перу има преко 3 700 врста лептира – више од било које друге земље на свету.)

Лептири су поуздани показатељи очуваности животне средине: због свог сложеног и осетљивог животног циклуса први реагују на негативне утицаје. Опстанак и преживљавање лептира угрожени су, пре свега, деградацијом и уништавањем њихових станишта, проузрокованим најчешће човековим утицајем. Загађење животне средине путем издувних гасова аутомобила, фабрика, отпадних материја и вода, стварање јаловишта услед претеране сече шума, коришћење пестицида, хербицида и вештачких ђубрива, екстензивно сточарство и пољопривреда (све већа учесталост монокултура на великим површинама, која осиромашује биодиверзитет) као и климатске промене неповољно утичу на стање и бројност популација лептира.

Лептирима, као и свим осталим дивљим животињама, потребан је животни простор да би преживели, а најбољи начин заштите је једноставан: потребно је само оставити ова створења да живе на природан начин.

*Наша школа је постала један велики лептир са мноштвом шарених крила.*

У прилогу се налазе фотографије радова наших ученика.

Носилац активности : Сања Мишић

 

Comments are closed.