Међународни дан планина

Mеђународни дан планина,

11. децембар, установљен је 2002. године одлуком Генералне скупштине Уједињених нација. У многим државама се на овај дан организује низ акција, семинара и дешавања, с циљем да се укаже на проблем очувања еко система планинских подручја, те на њихов значај за очување људске и популације уопште.

Поводом обележавања овог дана у нашој школи је у недељи од 6. до 10. децембра спроведено низ активности у свим разредима:

Ученици седмог и осмог разреда су са својом наставницом географије, Жељком Лазаревић за своје млађе другаре припремили три поучне и занимаиве презентације на тему појма и значаја планина. Ученици од првог до шестог разреда су са својим одељењским старешинама имали прилику да погледају ове презентације на часовима одељењске заједнице.

Чланови Планинарско смучарског друштва „Железничар“ из Новог Сада су у среду, 8. децембра у холу школе одржали предавање о планинарењу и алпинизму за ученике петог и шестог разреда наше школе. Том приликом су ученицима представили и део опреме коју користе прилоком пешачења и пењања. Такође су одговарали на питања ученика који су показали велико интересовање и не тако мало знање из ове области. Еко репортери наше школе су интервјуисали госте, док су се чланови Фото секције потрудили да ово дружење забележе фотографисањем.

Свој допринос обележавању Међународног дана планина дали су и ученици разредне наставе. Ученици трећег и четвртог разреда су направили одељењске плакате посвећене овом дану, или су појединци припремили предавања за другове и другарице из свог одељења. Најмлађи ученици, другаци и прваци, су своје виђење обележавања овог датума изразили израдом ликовних радова и писаних порука.

На интернет страници еколошког часописа за децу „Чувари равнице“ можете прочитати текст који су Наташа Јованчевић (5-2) и Петра Дутина (5-2), чланице новинарске секције, написале поводом обележавања Међународног дана планина.

Поносни смо на Наташу и Петру.

Линк ка страници: http://www.cuvariravnice.org.rs/skolski-zeleni-press/item/391-obelezen-medjunarodni-dan-planina-u-os-marija-trandafil-u-veterniku

У Ветернику,13.12.2021. године                                             Носиоци активности      Драгана Милићевић и Олинка Мацановић

 

Comments are closed.