Сабор учитеља 2016

18. и 19. јуна у Београду је одржан 30. јубиларни Сабор учитеља Србије „Унапређивање наставне праксе кроз размену професионалних искустава“. Сабор учитеља Србије је акредитовани стручни скуп – конференција, реализован с циљем упознавања учесника са актуелним темама из области образовања и васпитног рада и развоја професионалних компетенција учесника у области општеобразовних и изборних предмета, планирања наставе, ваннаставног и инклузивног образовања, као и упознавање учесника са актуелностима у области образовања и васпитања, подстицање примене нове методологије у настави кроз презентацију и размењивање примера добре праксе и мотивисање учесника за примену иновација.

Током првог дана, у пленарном делу Сабора учесници су упознати са актуелностима и савременим правцима у образовном систему и васпитном раду путем излагања представника релевантних установа и организација.

Другог дана сабора презентовано је 96 примера добре наставне праксе, одабраних по Конкурсу Савеза учитеља Републике Србије. Презентовани су примери из следећих категорија:
а) обавезни предмети,
б) изборни предмети,
в) савремени начини планирања образовно-васпитног процеса,
г) инклузивно образовање,
д) ваннаставне активности,
ђ) васпитне ситуације,
е) дидактичко средство, наставна средства.
Рад учитељица Аленке Орешчанин и Слађане Путић, „Фотографија баке и деке“, одабран је за презентовање и публикован је у електронској збирци.

У оквиру Сабора учитеља реализована је и Смотра стваралаштва учитеља у образовно-васпитном процесу која је уврштена у Календар такмичења и смотри ученика основних школа за школску 2015/16. годину Министарства просвете, науке и технолошког развоја те је Сабор пропраћен изложбом најбољих радова стваралаштва учитеља.

Сабор учитеља је реализован у сарадњи са Учитељским факултетом у Београду и уз подршку Економског факултета у Београду, који су омогућили да се Сабор одржи у њиховим просторијама.

Comments are closed.