Sierpinski Carpet Project

Ученици Основне школе “Марија Трандафил“ учествовали су у међународном пројекту прављења тепиха Сјерпинског. Идеја је потекла са Математичког факултета Универзитета у Алмерији у Шпанији, а циљ је да се 2016. године састави тепих Сјерпинског седме итерације, који ће се састојати од 512 тепиха четврте итерације које састављају ученици широм света. Ово ће бити највећи тепих Сјерпинског на свету.

Тепих Сјерпинског је геометријски фрактал који је 1916. године први описао Вацлав Сјерпински, пољски математичар. Овај фрактал настаје кад се квадрат (нулта итерација) подели на 9 подударних квадрата чије су дужине страница једнаке 1/3 странице почетног квадрата. Квадрат у средини се одузима (прва итерација), и поступак се понавља на преосталих 8 квадрата. Овај поступак се може поновити бесконачно много пута.

Ученици петог, шестог и седмог разреда су 29.1.2015. године саставили четврту итерацију тепиха Сјерпинског. Уводна активност је била упознавање ученика са појмом фрактала у математици, појавом фрактала у природи, настајањем геометријских фрактала. Посебан акценат стављен је на фрактале које је дефинисао Вацлав Сјерпински. Након одржане презентације ученици су кроз радионицу успешно саставили свој део тепиха.

Носилац пројекта за ОШ“Марија Трандафил“ је Вишња Ацкета, наставница математике.

’’Sierpinski Carpet Project’’ ће бити приказан на међународном конгресу Congress of Mathematical Education који ће бити одржан у Хамбургу 2016. године.

Како се у Србији за учешће у пројекту пријавило довољно школа, 16. маја 2015. године је најављено састављање тепиха шесте итерације у Србији ком ће присуствовати и професор José Luis Rodríguez Blancas са Математичког факултета у Алмерији, идејни творац пројекта.

Више о учесницима пројекта из Србије можете прочитати овде https://sway.com/lPqUUTAapDGTkWol

Comments are closed.